Ekrem Çulfa Dr Ekrem Çulfa Aile Evlilik Çift Terapistleri
Okul Öncesi Dönemden Yetişkinliğe
Özgül Öğrenme Güçlüğü Disleksi
DSM V'e göre özel öğrenme güçlüğü; okuma, yazma ve matematik alanlarındaki güçlükleri içermektedir. Özel öğrenme güçlüğü eğitim sisteminde ki akademik başarı ile yakından bağlantılıdır. ÖÖG; kişinin bilgiyi kazanmaya çalıştığı süreçte zorluk çekmesi olarak tanımlanabilir. Öğrenme güçlüğü tanımı ilk kez 1963 yılında Samuel Kirk tarafından konulmuştur. Kırk özel öğrenme güçlüğü çeken çocuklarda; normal ya da normalin üstünde zekâya sahip olmalarına rağmen, düşünme, anlama, okuma-yazma veya matematik becerilerinde zekâlarına oranla düşük başarı gösterdiklerini gözlemlemiştir. Özel öğrenme güçlüğü çeken çocuklar için birçok batarya geliştirilmiştir. Bu bağlamda ilgili çocukların bir takım bilişsel alanlarda zorluk çektikleri ve bu zorlukların sosyal hayatlarını önemli ölçüde olumsuz etkilediği gözlemlenmiştir. 2001 yılında Şebnem Sosyal ve ekibi yaptıkları araştırmada toplam 20 özel öğrenme güçlüğü çeken çocuğu incelemişlerdir. Kontrol grubu ise yaş, cinsiyet ve sosyoekonomik düzey açısından araştırma grubu ile benzer özellikleri taşıyan ve herhangi bir psikiyatrik bozukluk belirlenmemiş 20 çocuktan oluşturulmuştur. Araştırma neticesinde WISC-R alt testlerinde 'Resim Tamamlama, Küplerle Desen Oluşturma, Parça Birleştirme, Sözcükler Arasında Benzerlikleri Bulma, Sözcük Dağarcığı, Kazanılmış Bilgi Kapasitesi' gibi alanlarda kontrol grubuna göre daha düşük puan almışlardır. Bu alanlarda yaşanan güçlükler; çocukların çevrelerini doğru algılayamamalarına ve uygun davranışları gösterememelerine yol açmaktadır.
Disleksi
Okul Öncesi Dönemde Belirtiler
Özel Öğrenme Güçlüğü okul öncesi dönemde tespit edildiği takdirde, çocukların gelişimi daha etkin bir şekilde desteklenebilir. Okul öncesi dönemde çocuklarda genellikle aşağıda ki semptomlar görülmektedir.
İlkokul Dönemi Belirtileri
Benzer Sesleri Birbirine Karıştırır (b,d,p m,n, gibi)
Hecelerin Yerini Değiştirme (ve/ev; elti/teli)
Harf, Hece ya da Sözcük Atlama
Yeni Harf ya da Hece Ekleme
Kelimelerin Sonuna Yeni Heceler Ekleme ve Satır Atlama
Yetişkinlik Dönemi Belirtileri
Terapi
Öncelikle anne ve baba özgül öğrenme güçlüğü hakkında bilgilendirilmelidirler. Genellikle anne babalar çocuklarını okuyamadıkları için suçlamaktadırlar. Bu ise çocuklarda kaygı bozukluklarına ve öz güven eksikliğine yol açabilmektedir. Aile hastalığın genetik ve nörobiolojik kökenli bir hastalık olduğu konusunda bilinçlendirilmelidir. Ayrıca anne babaya çocuklarına doğru yaklaşma konusunda eğitim desteği verilmelidir. Çocuk ise okuma yazma, şayet gerekli ise, depresyon, kaygı gibi sorunlar konusunda profesyonel destek almalıdır.
Online Psikolojik Destek Hattı : +90 544 724 36 50