Ekrem Çulfa Dr Ekrem Çulfa Aile Evlilik Çift Terapistleri
  • Anasayfa
  • https://www.facebook.com/psikolojikdanismanlar
  • http://www.twitter.com/724psikoloji

Evlilik Terapistleri
Destek Hattı : +90 544 724 36 50

Tanışma ve Flört Dönemi
Tanışma ve Flört Dönemi Nedir? Kız ve Erkekler Bu Dönemde Nelere Dikkat Etmeliler.
Söz ve Nişanlılık Dönemi
Söz ve Nişanlılık Döneminde Eş Adaylarının Birbirini tanımaları için neler yapmalılar, Nelere Dikkat etmeliler.
Evlilik ve Ebeveynlik
Evliliğinizi daha sağlıklı yürümesi ve Daha iyi çocuklar yetiştirmek için yardımınıza hazırız.
Aldatma, Boşanma, Ayrılma
Aldatma ve Sonuç olarak Boşanma ve Ayrılma istenmeyen bir durumdur. Bu dönemi daha sağlıklı geçirmenize yardımcı olalım.
AİLE EVLİLİK KOÇU TELEFONU 0505 767 5885
İstanbul, Besiktaş, Nişantaşı, Psikolog
Kadıköy ,Bakırköy, Fatih, Mecidiyekoy
Hava Durumu
Site Haritası
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar38.104738.2574
Euro43.803643.9791
Saat
Takvim
Aile Bireysel Çift Evlilik Terapisti Çocuk Ergen Pedagogu 0532 158 35 55
DUYGUSAL İNTİHAR NEDİR? DUYGUSAL İNTİHAR İLE BAŞETME YOLLARI NELERDİR?
23/04/2022
DUYGUSAL İNTİHAR NEDİR? DUYGUSAL İNTİHAR İLE BAŞETME YOLLARI NELERDİR?

DUYGUSAL İNTİHAR; Aynı zamanda kendi kendini sabote etme eylemi olarak da adlandırılır. Kendimizle olan bağlantımızı öldürdüğümüz an adeta “çevrimdışı” internet gibi oluruz. Boğulduğumuzda fişi çekmek ve hayattan kopmak yerine duygusal olarak kendimiz ile başbaşa kaldığımızda kendimize en iyi gelecek bir kalp şeklini alabiliriz.Oysa birçoğumuz entelektüel veya fiziksel “kitlesel oyalama” silahlarına başvururuz ve işler hoş olmadığında kalbimizin gerçeğinden koparız.Kalbinizin size söylediği veya yapması gereken şeylere dikkat etmek yerine, hayat rahatsız edici olduğunda dışsal olarak dikkat dağıtıcı şeylere veya kişilere mi takılıp kalıyorsunuz?

DUYGUSAL İNTİHAR ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

DUYGUSAL İNTİHAR; Birkaç değişik biçim alır.Bazıları hoşuna gider, kurbanı düzeltmesi için yalvarır, susturur ve sorunu reddeder (hepsi iyidir) veya içeride öldüğümüzde iyi olduğumuzu iddia ederek aşırı iyimser hale girer çünkü; fişi çekip tutkumuzu çoktan kaybetmişizdir.Ancak, duygusal zindeliğimizi inşa ederken bazen duygusal sınırımıza ulaşırız.Seçkin bir sporcunun en iyi kişisel antrenman zamanlarını oluşturması gibi kişisel en iyi zamanlarımızı da geliştirmemiz gerekiyor. Duygusal kaslarımıza, fiziksel kaslarımıza güç oluşturmak için hem kopma hem de onarım kombinasyonu gerektirir.

Yoğun egzersizden sonra fiziksel olarak hassas olmamızın nedeni, kaslarımızı uzattığımız ve hafifçe yırttığımızdır; yanma hissi veya acı yoktur.Aynı şey duygusal güç oluşturmak için de geçerlidir.Duygusal bir kopma meydana geldiğinde enerjiyi bir iç volkan salınımı gibi hissediyoruz.Öfke, üzüntü, karışıklık veya arzu olabilir.Bazı insanlar için, bu duygusal durumlardan biri veya hepsi rahatsız edici olabilir ve dezenfektanın bir yaranın üzerine konmasından sonraki durum gibi bulunduğumuz ruh halinden uzaklaşmak isteyeceğiz.Bununla birlikte, öfke, üzgün, şaşkın veya ikna olmamanın sağlıksız olacağı gibi durumlar ortaya çıkacaktır.Bazılarımız biraz kırılgan veya duygusal olarak hassas hissettiğimizde duygusal olarak mevcut durumda kalmayı sevmiyoruz.Bu süreçte büyüyen ve gelişmekte olan ilişkiler kopabiliyor, bu yüzden onları nasıl onaracağımızı öğrenmeliyiz ve bunu yaparken gerekirse rahatsız edici ve bazen de oldukça tatsız durumlarla karşı karşıya kalmayı göze almalıyız.Zorlu zamanlarda bulunduğumuz durumdan çıkamadığımız ve duygusal olarak kendimizi terk ettiremediğimiz sürece, “DUYGUSAL İNTİHAR EYLEMİ” gerçekleşebilir.Duygusal olarak kendimize erişemediğimizde, benzer duygusal durumları mevcut insanlar kısa vadede bize daha cazip gelebilirler.Bizim için duygusal ödevlerimizi yapabildiklerinden dolayı onları adeta kendimizle evlendiriyoruz çünkü konuda çok iyiler.Ancak duygusal olarak birbirine benzer insanlar birbirine bağımlı değildir ve bir başkasının duygusal sorumluluklarını azaltmasına izin vermezler. O duygusal sorumlulukların ortaya çıkıp büyümeleri için birbirlerini arayacaklar. Bu nedenle, duygusal olarak uygun insanlar, Duygusal zindeliğimiz üzerinde kasıtlı bir çalışma yapmaya istekli olmadıkça, uzun vadede duygusal olarak erişilemez kendi sabotajcıları için yönetilemez hale gelir.Kendimize bakmayı reddedersek, DUYGUSAL İNTİHAR yapmaya devam etmeye kararlıyız ve duygusal olarak mevcut başkalarıyla sağlıklı ilişkilerdeki şansımızı öldürürüz. Kendimizi duygusal olarak müsait başkalarını “çok talepkar” olarak nitelendirerek veya “gitmeyen bölgelerine” girmeye cesaret edersek “çok kontrol” veya “demek” olarak adlandırarak güçlü kişisel sınırları eleştirerek bulabiliriz. Duygusal olarak mevcut insanların sağlıklı sınırları vardır;
ancak şeffaftırlar ve anlaşma kırıcılarını ve anlaşma yapıcılarını ilişkilerde isteyerek paylaşırlar. İzlediğim ve tam kontrolümde bulunduğum, hiç kimseyi istila etme ve geçersiz kılma yetkisi vermeyen anlaşma bozucu “gitmeyen bölge” kişisel sınırlarımdan bazıları…

Şiddet yok
Mutlak itiraz için benim disiplinime meydan okuma ya da saygısızlık yok
Sadakatsizlik veya duygusal sadakatsizlik yok.
Başkaları kişisel sınırlarımızı sorgular ya da zorlarsa özsaygımızı sürdürmezsek ya da korumazsak, ilişkilerimizin kalitesini kendiliğinden sabote etmeye kararlıyız.

Evet, DUYGUSAL İNTİHAR! İşte benim gibi bu alanda biraz çalışma gerekiyorsa dikkate almak için bazı

DUYGUSAL İNTİHAR hızlı inceleme ipuçları;

Samimi ilişkiler seçerken, anlaşma kırıcılarını, anlaşma yapıcılarını açıkça bilen ve dürüstlükle yaşayan ortakları ve arkadaşları seçin. Eğer kendilerini sürekli olarak onurlandırmazlarsa, bir başkası için bunu yapamazlar.
Eğer bir ilişki uygunluk, sessizlik veya iddiayı gerektiriyorsa ve isteyerek içinde kalırsak DUYGUSAL İNTİHAR kaçınılmazdır. 3. Hem yırtılma hem de onarım duygusal büyüme için gereklidir. Çatışmayı çözemezsek ve bize en yakın olanlarla ders öğrenemezsek duygusal sağlığımızı ve içten yakınlığımızı yıpratırız.Hoş olmayan duygular ortaya çıktığında duygusal olarak kendimize mevcut kalmak, kendi yolumuzdan çıkmamıza ve korku tıkanıklıklarımızı temizlememize yardımcı olur. Ralph Marston'un hatırlattığı gibi… “Yolunuzda birçok zor engel var; bunlardan biri de Siz olmanıza izin vermeyin. ”


440 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

ÇİFTLER ARASI KÜSLÜK, DARGINLIK, ALINGANLIK VE KIRGINLIKLAR NASIL ÇÖZÜLÜR ÖNERİLERİNİZ NELERDİR? - 25/01/2025
Çiftler arasında yaşanan küslük, dargınlık, alınganlık ve kırgınlıklar, ilişkilerde sıkça karşılaşılan sorunlardır. Bu tür durumlar, doğru iletişim ve anlayışla çözülebilir. İşte bu tür sorunları çözmek için bazı öneriler:
TÜKENMİŞLİK SENDROMU'NDAN ÇIKMAK VE ÖĞRENİLMİŞ ÇARESİZLİKTEN KURTULMAK - 20/01/2025
Tükenmişlik ve öğrenilmiş çaresizlik, bireylerin iş, eğitim ve kişisel yaşamlarında karşılaştıkları kronik stres ve başarısızlık deneyimleri sonucu ortaya çıkan psikolojik durumlardır.
FERDİ TAYFUR & ARABESK ŞARKILARI’ NIN TOPLUMUMUZA KATTIĞI PSİKOLOJİK, PEDAGOJİK, SOSYOLOJİK VE MİLLİ - 06/01/2025
Ferdi Tayfur, Türk arabesk müziğinin önemli temsilcilerinden biridir ve eserleri, toplumsal duyguları, aşkı, ayrılığı ve yaşamın zorluklarını derin bir şekilde yansıtır.
KARISI İLE BİR TAKIM HATALAR YAPIP PİŞMAN OLAN KOCA, DEĞİŞİR Mİ? 🤔 - 23/12/2024
Karısı ile çeşitli hatalar yapıp pişman olan bir erkeğin değişip değişmeyeceği konusu, psikoloji ve sosyoloji alanlarında önemli bir yer tutar. Bu konuda yapılmış literatür taraması, birkaç ana tema etrafında şekillenmektedir:
"UYUYAMIYORUM, YİYEMİYORUM VE İÇEMİYORUM" - 09/12/2024
"Uyuyamıyorum, yiyemiyorum ve içemiyorum" gibi durumlar, genellikle stres, kaygı veya depresyon gibi psikolojik sorunlarla ilişkilidir.
KONUŞMA NARSİSTLİĞİ - 29/11/2024
Konuşma narsisliği, kişinin kendisini başkalarından üstün görerek sürekli konuşma ihtiyacı duyması, dinlemeyi reddetmesi ve sohbeti kendi üzerine çekme eğiliminde olmasıdır.
ÖZSEVGİ & KARI-KOCA SEVGİSİ - 18/11/2024
Özsevgi ile eşimize olan sevgi dengesini nasıl dengeleriz?, Bunun için neler yapmalıyız?, Neler yapmamalıyız?
"İLİŞKİLERİNİZİ ÖLDÜREN 5 ŞEY: - 03/11/2024
1. Karşı tarafı değiştirmeye çalışmak, 2. Onu anlamak için artık çaba sarf etmemek,
ŞEHİTLİK - 27/10/2024
Şehit Olma Nedir?, Şehitlik Mertebesine Nasıl Ulaşılır?, Şehit Olmanın Psikolojik, Pedagojik, Sosyolojik, Milli Manevi Yorumları Nelerdir?,
 Devamı