Ekrem Çulfa Dr Ekrem Çulfa Aile Evlilik Çift Terapistleri
  • Anasayfa
  • https://www.facebook.com/psikolojikdanismanlar
  • http://www.twitter.com/724psikoloji

Evlilik Terapistleri
Destek Hattı : +90 544 724 36 50

Tanışma ve Flört Dönemi
Tanışma ve Flört Dönemi Nedir? Kız ve Erkekler Bu Dönemde Nelere Dikkat Etmeliler.
Söz ve Nişanlılık Dönemi
Söz ve Nişanlılık Döneminde Eş Adaylarının Birbirini tanımaları için neler yapmalılar, Nelere Dikkat etmeliler.
Evlilik ve Ebeveynlik
Evliliğinizi daha sağlıklı yürümesi ve Daha iyi çocuklar yetiştirmek için yardımınıza hazırız.
Aldatma, Boşanma, Ayrılma
Aldatma ve Sonuç olarak Boşanma ve Ayrılma istenmeyen bir durumdur. Bu dönemi daha sağlıklı geçirmenize yardımcı olalım.
AİLE EVLİLİK KOÇU TELEFONU 0505 767 5885
İstanbul, Besiktaş, Nişantaşı, Psikolog
Kadıköy ,Bakırköy, Fatih, Mecidiyekoy
Hava Durumu
Site Haritası
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.413134.5510
Euro36.357136.5028
Saat
Takvim
Aile Bireysel Çift Evlilik Terapisti Çocuk Ergen Pedagogu 0532 158 35 55
Çocuk ve Boşanma
28/02/2015

 

 

Anne ve babanın boşanmasından sonra çocuklar, daha önce tecrübe etmedikleri birçok yeni durumla karşı karşıya kalırlar. Ancak güven duygusunun devamlılığı için, çocukların hayatlarında ki rutinlerin ve alıştıkları devam etmesi çok önemlidir. Bu sebeple anne ve babanın boşanma kararı ile birlikte çocuklarda güven duygusu sarsılabilmekte ve geleceğe dair birtakım korkular geliştirebilmektedirler.

Çocuklar anne ve babalarının kendilerini sevdiklerini somut bir şekilde görmek isterler. Bu sebeple çocukla kaliteli vakit geçirmek ve değerli olduklarını sözel olarak ifade etmek çok önemlidr. Boşanma sürecinde, genellikle ebeveynlerden biri başka bir evde yaşamaya başlamaktadır ve çocuk anne ya da babasını istediği sıklıkta görememektedir. Bu durum çocuğun “annem beni sevmiyor?” ya da “Babam beni sevmiyor” düşüncelerine kapılmasına yol açmaktadır. Özellikle okulöncesi dönemde çocuklar yaşadıları olayları her zaman sebep sonuç ilişkisi neticesinde yorumlayamazlar. Bu sebeple boşanmadan kendilerini sorumlu tutup, suçluluk duygusu geliştirebilirler. Ayrıca bu süreçte çocuklar sık sık kaybetme korkuları da geliştirebilmektedirler, örneğin, evi terkeden kişi baba ise ve sık sık çocuğu ziyaret edemiyorsa, çocuk “Babam beni artık istemiyor” düşüncesine kapılabilir. Bu bağlamda “Ya annem de beni terkederse” gibi düşünceler geliştirebilir.

Ayrıca çocuklar anne ve babasının ayrı olmasını kabul etmek istemezler. Terkeden taraf baba ise, sık sık eve dönmesi konusunda arzularını dile getirebilirler. Bu süreçte çocuklarda çok sık dikkat eksikliği, dürtüsellik ve hiperaktivite gibi sorunlar görülmektedir. Ayrıca kurallara uymama, öfke patlamaları gibi davranış bozuklukları da durumlar gözlemlenmektedir.

Ebeveynlere Tavsiyeler

Çocuğunuzun boşanma kararını hemen kabul etmesini beklememelisiniz. Yetişkinler gibi çocuklarında belli bir alışma süreleri vardır. Bu süreçte çocuğunuz, bir takım uyumsuz davranışlar gösterebilir.

Boşanma kararını çocuğunuza, yaşına uygun bir şekilde açıklanmalısınız. Kesinlikle çocuğunuzun yanında birbirinizi eliştirmemeli, boşanma konusunda birbirinizi suçlamamalsınız.

Çocuğunu anne ve babasını birbirine düşman olarak algılamamalıdır. Bu sebeple anne ve baba olarak çocuğunuz ile birlikte vakit geçirmeniz önemlidir.

Çocuğunuza “Birbirimizi artık sevgili gibi sevmiyoruz, ama dost kalacağız.” “Biz ayrıldık ama sana olan sevgimiz azalmadı, “Annen her zaman annen olarak ve baban her zaman baban olarak kalacak” gibi açıklamalar ile boşanma kararına açıklık getirmelisiniz.

Bu konuda desteğe ihtiyacınız varsa, bize aşağıda ki numaradan ulaşabilirsiniz.

0532 158 35 55

 



1312 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

ÖZSEVGİ & KARI-KOCA SEVGİSİ - 18/11/2024
Özsevgi ile eşimize olan sevgi dengesini nasıl dengeleriz?, Bunun için neler yapmalıyız?, Neler yapmamalıyız?
"İLİŞKİLERİNİZİ ÖLDÜREN 5 ŞEY: - 03/11/2024
1. Karşı tarafı değiştirmeye çalışmak, 2. Onu anlamak için artık çaba sarf etmemek,
ŞEHİTLİK - 27/10/2024
Şehit Olma Nedir?, Şehitlik Mertebesine Nasıl Ulaşılır?, Şehit Olmanın Psikolojik, Pedagojik, Sosyolojik, Milli Manevi Yorumları Nelerdir?,
KINA GECESİNİN GELİN, DAMAT, EBEVEYNLER VE ARKADAŞLAR İÇİN PSİKOLOJİK ANLAMI NEDİR? - 20/10/2024
Kına gecesi, kültürel ve geleneksel bir etkinlik olup, gelin ve damadın hayatındaki önemli bir dönüm noktasını temsil eder.
PSİKOLOJİSİ BOZUK OLANLAR NE GİBİ HAYAT KOÇLUĞU ALABİLİRLER? - 14/10/2024
Psikolojik sorunlar yaşayan bireyler için Hayat Koçluğu hizmetleri, destekleyici bir yaklaşım sunabilir. Ancak bu hizmetlerin, profesyonel psikoterapi veya psikiyatri tedavisi ile birlikte değerlendirilmesi önemlidir.
YALNIZLİK VE SAĞLIK KONULARINDA YÜKSEK KAYGILARIM VAR. - 09/10/2024
Soru:Yalnızlik ve Sağlık konularında yüksek kaygılarım var , bunun için neler önerirsiniz, örneklerle açıklar mısın?
ARASTİRMALARA GORE İNTERNET FENOMENLERİ DAHA COK NEDEN İNTİHAR EDİYOR? - 27/09/2024
İnternet fenomenlerinin intihar oranlarının yüksek olmasının birkaç nedeni bulunmaktadır. İşte bu nedenlerden bazıları:
ANNELERDE FEDAKARLIK PSİKOLOJİSİ - 24/09/2024
Annelerde fedakarlık psikolojisi, genellikle annelerin çocuklarına ve ailelerine karşı duyduğu derin bağlılık ve özveri ile ilişkilidir. Bu psikoloji, birçok kültürde ve aile yapısında önemli bir yer tutar.
MUTSUZLUK, KEYİFSİZLİK, HAYATTAN ZEVK ALAMAMA VE HALSİZLİK İÇİN PSİKOLOJİK OLARAK ÇÖZÜM ÖNERİLERİ - 21/09/2024
Mutsuzluk, keyifsizlik, hayattan zevk alamama ve halsizlik, bireylerin duygusal ve fiziksel durumlarını ifade eden terimlerdir. İşte bu kavramların tanımları ve önerilerimiz:
 Devamı